Tarraco Viva ret homenatge al llegat romà d’August en la seva XVI edició

La figura de l’emperador August és l’eix central de la celebració de Tàrraco Viva, el festival cultural internacional dedicat a la divulgació històrica romana que es celebra cada any a Tarragona.

I és que August va propiciar l’època de major esplendor de l’antiga colònia en instal·lar-se a la ciutat durant tres anys per supervisar les campanyes militars a Cantabria. Durant la seva estada, Tarraco es va convertir en la capital d’Hispània Citerior o Hispania Tarraconensis, passant a ser la ciutat més poblada de la península; encunyar monedes pròpies i va ser descrita per Pomponi Mela com: “el port més ric en aquesta costa” (s. I dC).

cartell

Foto: Tarraco Viva

Un auge que bé val la dedicatòria del festival, que es perllonga del 5 al 25 de maig amb més de 800 actes programats. En paraules del seu director, Magí Seritjol, Tarraco Viva commemora “l’èxit d’una civilització que encara avui es percep com la més brillant de la història de la Humanitat […] Una primera idea d’Europa, basada en una xarxa de ciutats enllaçades per vies terrestres i marítimes al voltant del Mediterrani”.

Al llarg de tres intenses setmanes, la ciutat s’omplirà d’activitats com conferències, tallers, visites comentades, recreacions i degustacions gastronòmiques al voltant de l’època d’August. El poder, l’art, l’entorn, la divinització o el llegat que va deixar l’emperador són alguns dels temes que es tractaran en aquesta edició especial de Tàrraco Viva, que coincideix amb el bimil·lenari de la mort de l’emperador.

Les novetats d’una edició molt especial

ara_pacis_TV

Foto: Tarraco Viva

Entre les novetats més rellevants destaca la recreació “August, el poder de la màscara”, a càrrec de Projecte Phoenix, que narra aspectes de la vida personal i familiar de l’emperador, de la seva obra política, de la seva visió de Roma i del món. Aquesta representació es durà a terme tots els divendres i dissabtes del festival.

També cridarà l’atenció la reproducció a escala 1:1 de dues obres d’art ben conegudes: l’escultura d’August de Prima Porta i l’Ara Pacis Augustae, que tenia com a funció exaltar la Pax Augusta i que conté, ni més ni menys, que 98 personatges. Les dues rèpliques formaran part de l’exposició “August, una civilització mediterrània”.

Recreació història, fires i tasts gastronòmics

Aquest proper cap de setmana, el Festival es centrarà en els més petits amb la celebració del “Pueri festival Tarraco Viva” al Camp de Mart. El mateix escenari es convertirà -els dies 17-18 de maig- en l’epicentre de la gastronomia romana amb tallers de recreació de menjar i vi, xerrades i presentacions de productes que ja es trobaven a les cuines romanes. Així mateix, l’associació Tàrraco a Taula oferirà les seves “tapes” romanes al públic. Finalment, les fires de museus prenguessin el relleu l’última setmana de festival.

gladiadors

Foto: Yishac – Isaac Alvarez i Brugada (CC BY-NC-SA 2.0)

Aquest any tampoc faltaran els espectacles de reconstrucció històrica, sens dubte un dels plats forts de Tàrraco Viva. L’Istituto Ars Dimicandi (Itàlia), Nemesis ARQ, Ludi Scaenici, Thaleia, Projecte Phoenixi la Legio I Germánica, entre d’altres, seran els encarregats de representar el passat romà en primera persona.

Un espectacle que ens fa viatjar en el temps i posa en valor aspectes molt variats de la cultura clàssica, de la qual som hereus directes. Per no perdre’t detall, l’Ajuntament de Tarragona posa a la vostra disposició, de forma gratuïta, l’app Agenda Cultural de Tarragona que, a més de oferir-vos el programa oficial del festival permanentment actualitzat, us informarà de l’activitat cultural que es realitza durant la resta del any a la ciutat.

Un festival a les xarxes

anfiteatre

Foto: calafellvalo (CC BY-NC-ND 2.0)

Així mateix, el festival també té una important presència a les xarxes socials en els canals Facebook, Twitter i Instagram. Per seguir online pots utilitzar les etiquetes #FandeTarracoViva, #August2014 i #TarracoVivaAugust i participar en un concurs fotogràfic via Instagram.

Tarraco Viva ja és aquí. T’ho perdràs?

FacebookTwitterEmail
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.