Recorrent l’Imperi Romà a través de les seves vies

Tabula Peutigeriana – CC Konrad Miller

La Via Augusta es corona com la reina de les carreteres romanes, amb les seves 1.500 km que discorrien des dels Pirineus fins a Cadis, tot vorejant el Mediterrani. Coneixem també les tècniques usades per a la seva construcció, els establiments de descans per als viatgers i les marques de quilometratge o mil·liaris. Però quines altres vies eren molt transitades per comerciants o militars? Et presentem quatre vies de primer ordre de l’antiga Itàlia i Hispània.

La Via Appia

Segurament una de les infraestructures més íntimament relacionades amb la ciutat de Roma, ja que li va permetre una ràpida expansió per la Península Itàlica, dominant als diferents pobles i cultures que habitaven més enllà del Lazio. És potser per aquest motiu que és denominada la Regina viarum, i va arribar a aconseguir el taló de la península, a Brindisi. Avui dia es pot visitar una part de la via molt ben conservada, als afores de Roma.

Via Appia – CC LisArt

La Via Flamínia

Podríem dir que la Flamínia és una còpia de l’Appia, però direcció nord, fins a arribar a Rimini i desembocar a la Via Emilia. Partia de l’actual porta del Popolo de Roma, i va ser decisiva en les successives guerres civils romanes: qui controlava la via, controlava el territori.

Via Flamínia – CC ImagoAnimae

La Via de la Plata

Un traçat de nord a sud d’Hispània unia la important ciutat d’Augusta Emerita (Mèrida) amb Asturica Augusta (Astorga). Malgrat el seu nom actual i de la proximitat del jaciment miner de Las Médulas, res tenia a veure amb la plata. Ponts, mil·liaris i estructures diverses han estat trobades a través dels gairebé 500 quilòmetres de calçada romana, que va ser utilitzada en època medieval per la conquesta de l’Al-Andalus.

Via de la Plata – CC Carlos Cabanillas

La Via Atlàntica

Germana de la Via de la Plata, aquesta autopista romana recorria la costa atlàntica des de Lugo fins Itàlica. Connectava les mines d’or gallegues amb els ports de Cadis, per fomentar el flux comercial cap al Mediterrani i la costa nord d’Àfrica. Braga, Lisboa o Huelva eren algunes de les parades obligades dels viatgers que recorrien aquesta via.

Mil·liari a la Via Atlàntica – CC Júlio Reis

Pots conèixer altres vies romanes, les ciutats i llocs de descans al mapa Omnes Viae, que reconstrueix tots els traçats viaris de l’antiga Roma.

FacebookTwitterEmail
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.