Foto: Outisnn – CC

Museu de Zamora

Situat a l’antic barri medieval de «la Puebla del Valle», el primer punt de la ruta resulta imprescindible, ja que compta amb algunes de les peces procedents de jaciments i ciutats romanes de la zona. No et pots perdre la figura de cavall feta en bronze.

Jaciment de la Corona-El Pesadero

Al segle VII a.C. es va assentar a la plana d’El Pesadero una primera llogaret envoltat d’una muralla de pedra i fang. Uns segles més tard, el poblat va créixer ocupant el turó de «La Corona», i es van ampliar carrers i cases gràcies a la producció de terrissa que es va assentar a la plana.

Foto: Canaidu – CC

Foto: David Perez – CC

Ciutat romana de Petavonium

Fruit d’un primer campament de la Legio X Gemina instal·lat durant les guerres contra àsturs i càntabres, Petavonium evolucionaria cap a un Castellum Alae, una unitat de cavalleria auxiliar de l’exèrcit romà. Des d’un primer moment va comptar amb un nucli urbà civil que treballava directament o indirectament per a l’assentament militar. El Centre d’Interpretació dels campaments romans mereix una visita per tenir una visió global del conjunt.

Castro de las Labradas

Alguns dels objectes que ens hauran cridat l’atenció en el Museu de Zamora són els que formen el Tresor d’Arrabalde, amb fíbules i altres peces treballades en or. Aquest extraordinari conjunt va ser trobat en el Castro de les Llaurades, al capdamunt de la serra de Carpurias. El poblat àstur va ser assetjat i conquerit per tropes romanes al segle I a.C., i que tot just procedien de Petavonium.

Foto: Turismo Castilla y León