Més enllà de Pompeia: 3 jaciments romans que no et pots perdre

Vil·la del Casale – Fotografia: Disdero

Són molts els creuers que a l’estiu amarren a la badia de Nàpols per visitar un dels jaciments romans per excel·lència, Pompeia. Juntament amb la seva germana petita, Herculà, formen un conjunt arqueològic excepcional. Però quins altres jaciments romans poden arribar a impressionar-nos tant com la ciutat del Vesubi? Et proposem tres llocs arqueològics de primer ordre a l’oest del Mare Nostrum.

La vil·la del Casale, a Sicília

Segurament el seu nom no et soni, però pot ser que en alguna ocasió hagis pogut observar la bellesa dels seus mosaics. Especialment un de molt significatiu, les dones en bikini, tota una icona a la vegada que raresa en forma de tessel·les. Juntament amb escenes de caça i representacions de monuments coneguts en el món romà com el Circ Màxim, constitueixen el conjunt de mosaics més gran de tot Europa. No és d’estranyar que faci més de 20 anys que la UNESCO declarés el lloc com a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

Baelo Claudia – Fotografia: Anual

Baelo Claudia, a la vora de l’Atlàntic

Naveguem de la Mediterrània a l’Atlàntic traspassant les Columnes d’Hèrcules, per conèixer les restes de la ciutat romana més important de la costa gaditana. Baelo Claudia, prop de Tarifa, es va convertir en tot un empori de producció i comercialització de salaons i garum. Hereva de l’antic assentament púnic de Baelokun, comptava fins i tot amb un petit «laboratori» en què es experimentaven nous mètodes de conservació i transport de productes alimentaris.

Volubilis – Fotografia: Andre Engels

Volubilis, de ciutat romana a lloc de peregrinació

I precisament des Baelo Claudia s’embarcava cap a les costes de l’antiga Mauritània, lloc de destinació del nostre últim jaciment: la ciutat de Volubilis, en l’actual Marroc. Al peu de la muntanya Zerhun, és el jaciment millor preservat del nord d’Àfrica, i compta també amb un conjunt espectacular de mosaics, gràcies a la riquesa generada amb la producció i comerç d’oli. En base a aquest desenvolupament comercial, es van erigir també l’espectacular arc de triomf de Caracal·la i el temple dedicat al déu Júpiter. Quan la ciutat va entrar en decadència, un altre indret a 4 quilòmetres agafaria el relleu a la zona: Moulay Idriss, la ciutat santa de Marroc, cobraria gran importància a partir de la VIII aC. i es convertiria en lloc de pelegrinatge del món àrab.

FacebookTwitterEmail
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.