L’enginyeria romana, en 5 mines hispanes (i visitables)

Imatge: Jonathan Pincas – CC


La conquesta romana d’Hispània mai es va produir per casualitat: les terres de la Península amagaven sota la seva superfície alguns dels metalls més preuats del món clàssic, com la plata, el coure, el ferro o el plom. La primera explotació de les mines va ser gestionada per Publi Corneli Escipió «l’Africà», ajudant-se de la tradició dels ibers i les tècniques i tecnologies procedents d’Orient. Això sí, tot el material sostret de sòl hispà havia de passar a mans públiques. Avui et portem cinc mines hispanes que no pots perdre’t!

Carthago Nova, el principi de tot

Després de vèncer els cartaginesos, el poder romà es va instal·lar a Hispània i va assentar les bases de la seva economia, especialment amb l’explotació de recursos miners. Carthago Nova (Cartagena) i les mines de plata i plom de la serra propera de Cartagena-La Unión van ser un dels primers llocs d’extracció. Pots contemplar alguns lingots de plom trobats a la costa cartaginesa al Museo Nacional de Arqueología Subacuática de Cartagena.

Or fins a la medul·la

Segurament una de les mines d’or més cobejades de l’Imperi, les Médulas (el Bierzo, Lleó) sorprenen tant per la seva espectacular paisatge vermellós com pel mètode d’explotació utilitzat. Deu canals d’aigua excavats per la mateixa Legio VII Gemina van servir per excavar, gràcies a la potència de l’aigua, les entranyes de les mines. Si vols descobrir-ne més, l’arqueòleg Emili Campomanes ens va explicar tots els detalls en un post de Romanorum Vita.

Riotinto i la roda hidràulica

Els enginyers romans no van ser ni els primers ni els últims a treballar en les mines situades a 70 quilòmetres de l’antiga Onuba (Huelva). Tartessis i fenicis s’havien dedicat ja amb anterioritat a extreure plata i coure, però segurament sense utilitzar un dels artefactes d’enginyeria preferits dels romans: la roda hidràulica. Fins a la data s’han trobat unes 50 d’aquestes sínies a les mines de Riotinto, algunes de les quals poden visitar-se al British Museum. T’expliquem altres curiositats sobre aquesta tecnologia al nostre article «Rodes hidràuliques de Riotinto: l’enginy de la mineria romana».

Ferro entre estalagmites

No sabem si la visita a la Cueva del Hierro sorprèn més per la bellesa geològica de les seves galeries o pel seu passat miner. Però la veritat és que el ferro que van extreure celtibers i romans va servir a uns i altres per fabricar armament i eines.

El cristall d’Hispània

Però no tot és or, plata, ferro o plom. Els antics romans tenien altres necessitats més enllà de guerrejar o treballar al camp. El lapis specularis o vidre d’Hispània, que servia per treballar els finestrals d’edificis, era un bé molt preuat. Avui dia pots endinsar-te en la mina de «La Mora Encantada», a Conca, i descobrir les sales i galeries que llueixen encara la petjada de les eines mineres en un marc geològic excepcional.

 

FacebookTwitterEmail
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.