Una experiència expositiva adaptada

Aquest projecte de divulgació històrica de l’Obra Social “la Caixa” té en l’espectacularitat visual de la recreació un dels seus pilars. Encara que no és l’únic.

Durant el recorregut per aquest carrer i aquesta domus d’una ciutat romana has de posar en alerta altres sentits a més de la vista. Els sons i les olors complementen una experiència immersiva que es converteix en un viatge al passat. Uns recursos sensitius que apreciaran especialment els visitants cecs o amb discapacitat visual.

I és precisament per a aquest col·lectiu que Romanorum Vita ofereix recursos específics d’accessibilitat: un llibret i una audioguia que permeten viure l’experiència en el seu màxim esplendor.

El llibret, tàctil i molt visual, conté un mapa de l’exposició, els textos descriptius de l’exposició i, fins i tot, una representació tàctil dels principals elements de Romanorum Vita.
Amb l’audioguia, a més d’escoltar pas a pas la descripció del recorregut i dels diferents espais, s’obté informació extra sobre el carrer i la domus romana, i s’inclou l’audiodescripció dels audiovisuals de l’exposició.

L’empresa Touch Graphics Europe, especialitzada en crear productes tàctils que faciliten l’accessibilitat de persones amb discapacitats visuals a la informació, ha estat l’encarregada d’elaborar aquests recursos.

Per ara, l’experiència amb el llibret i l’audioguia ha estat molt positiva. Així ho van constatar un grup de 15 persones afiliades a l’ONCE que van visitar la carpa de Romanorum Vita a Saragossa.