A què jugaven els nens a l’antiga Roma?

Fotografia: Joanbanjo

 

Més enllà de dispositius mòbils i altres tecnologies actuals, molts dels jocs a què els nens dediquen el seu temps lliure avui dia no són molt diferents dels que es practicaven en la cultura romana. Presentem quatre jocs que molt probablement hauràs posat en pràctica alguna vegada, i que eren molt populars en el món romà.

La baldufa

El joc consistia en fer girar l’objecte el màxim de temps possible. Va ser una joguina habitual entre les cultures clàssiques grega i romana. El polític i militar Catón, fins i tot, recomanava als pares que els seus fills juguessin a les baldufes, més adequades i segures que els dards i altres passatemps.

Les nines

En aquell moment estaven fetes de fusta, fang o ivori, i n’hi havia algunes, fins i tot, que estaven articulades. Es el cas de la Nina d’Ivori del Museu Nacional d’Arqueologia de Tarragona, un dels objectes més emblemàtics de l’arqueologia tarragonina.

Els daus

Existien múltiples jocs de taula, com les tabes, el tres en ratlla o les dames, però el joc de daus o aleam ludere era un dels més famosos. Fets d’os, fusta o marbre, s’utilitzaven en grups de dos o tres daus, i s’acostumava a invocar una divinitat abans de llençar-los sobre la taula o el terra. Era un joc també molt popular entre els adults, que feien apostes malgrat estar expressament prohibides.

 

Fotografía: Bibi Saint-Pol

El io-io

L’origen d’aquest joc, fet amb dos discos de fusta i un cordill, sembla que es remunta més enllà de l’imperi romà: existeix una ceràmica atenesa del segle V aC en la qual hi apareix un jove que sosté un objecte esfèric que penja d’un fil. Serà aquest el parent llunyà del io-io actual?

 

FacebookTwitterEmail
0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.